Sağlık Politikaları Başkanlığı

DEVA PARTİSİ’NDEN İŞTEN ATILAN HEKİMLERE DESTEK ‘Antidemokratik maddeleri derhal kaldıracağız’ DEVA PARTİSİ’NDEN İŞTEN ATILAN HEKİMLERE DESTEK ‘Antidemokratik maddeleri derhal kaldıracağız’

05 Oca 2023
DEVA PARTİSİ’NDEN İŞTEN ATILAN HEKİMLERE DESTEK ‘Antidemokratik maddeleri derhal kaldıracağız’

Türkiye’nin farklı şehirlerindeki aile hekimleri, eczane sisteminde reçetelerinin uyarı vermesi üzerine işten atıldıklarını öğrendi. Çünkü bazı il sağlık müdürleri, iş bırakma eylemi yapan aile hekimlerinin sözleşmesini yenilemedi. DEVA Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu duruma tepki gösterdi.

Gerekçe: Ceza yönetmeliği

Kamuoyunda “ceza yönetmeliği” olarak bilinen düzenlemenin bu duruma yol açtığını söyleyen Hatipoğlu, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan bir değişiklikle birlikte il sağlık müdürlüklerine hem soruşturma açma hem ceza verme yetkisi verildi. Ayrıca yıl sonunda beş veya üstü ve 150 puan üstü cezası olan hekimler hakkında komisyon kurup sözleşme yenilememe yetkisi tanındı” ifadelerini kullandı.

‘Bazı müdürlükler kararı Anayasa Mahkemesi’ne rağmen aldı!’

Anayasa Mahkemesi’nin ilgili maddeleri ancak kanunla düzenlenebilecekleri gerekçesiyle iptal ettiğini hatırlatan Hatipoğlu şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz ağustosta Anayasa Mahkemesi ilgili maddelerin iptaline karar verdi. Buna rağmen bazı il sağlık müdürlükleri, iptal edilmiş bu yönetmelik çerçevesinde kendi illerinde bazı aile hekimlerinin sözleşmelerini yenilememe kararı aldı. Yapılan hukuksuzluğun iller arasında da farklı ceza uygulamalarına neden olduğu gözlemleniyor.”

‘İtiraz ediyoruz’

“Anayasanın temeli olan eşitlik ilkesine aykırı keyfi uygulamalara karşı çıkıyoruz. Demokratik olmayan ‘ceza yönetmeliğine’ itiraz için demokratik tepki hakkını kullanarak iş bırakma eylemi yaptılar diye hekimlerimizi mesleğini icra edemez duruma düşürülmesine itiraz ediyoruz.”

‘Aile hekimliği sistemini halk sağlığının temeli haline getireceğiz’

“Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğindeki antidemokratik maddeleri derhal yürürlükten kaldıracağız. Bu idari düzenlemeyi hem halkımızın sağlığını koruyacak hem de aile hekimi ve destek personelinin gelir, özlük ve sosyal haklarını güçlendirecek şekilde revize edeceğiz. Aile hekimliği sistemini halk sağlığının temeli haline getireceğiz.”

‘En büyük zararı halkımızın sağlığı görür’

Hatipoğlu, DEVA Partisi’nin düzenlemeye başından beri tepki gösterdiğini “Bu yönetmelik marifetiyle iş akdi feshinin kolaylaşacağını ve iş güvencesinin ortadan kalkacağını ifade ettik. Getirilen yeni cezalar ve ilave ceza puanları ile kamu idaresinin keyfi uygulamalarının önü açılması riski konusunda kamuoyunu uyardık. En büyük zararı halkımızın sağlığının göreceğini dile getirdik. Yeni Yönetmelikte yer alan anti-demokratik maddelere karşı yürüttükleri hukuki mücadelede başta AHEF olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını destekledik” sözleriyle vurguladı.

  • İLGİLİ ETİKET:
  • #CEZA YÖNETMELIĞI
  • #İŞTEN ATILAN HEKIMLER

SONRAKİ HABER

AİLE HEKİMLİĞİ GÜÇLÜ OLMAZSA SAĞLIK SİSTEMİ VERİMLİ OLABİLİR Mİ?

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar

05 Oca 2023